Fotografie. Kunst. Muurschilderingen.
Vragen? info@irisvanvalkenhoef.nl of bel 06-24884123

Stappenplan: Hoe maak je een kunstwerk

Stappenplan: Hoe maak je een kunstwerk
11 juli 2018 Iris van Valkenhoef
Creatie driehoek Iris van Valkenhoef

Stappenplan: Hoe maak je een kunstwerk

Welkom op mijn nieuwe website! Met dank aan Janneke, van J Ontwerp, die deze website heeft gemaakt!

Een website lijkt wel op een kunstwerk. Dat gaat niet over één nacht ijs. Je moet nadenken over zoveel lagen. Zeker als je niet één specialiteit hebt, en nogal een allrounder bent, zoals ik. Je voelt in jezelf flarden van beelden en impressies. Hoe krijg je dat samen gevoegd tot één ding? Hoe ga je te werk? Janneke heeft een stappenplan gemaakt. Zo kan het ook als je een beeldend proces in gaat.

Je kunt op veel manieren beginnen:

Stap 1. Je inspiratiebron

  • Je bent gefascineerd door een materiaal dat je hebt gevonden/ontdekt. Bijvoorbeeld zachte pluisjes of hout of een computerprogramma of…….
  • Je vindt een bepaalde techniek fijn om te doen, bijvoorbeeld filmen of krassen of ……
  • Je ziet/hoort/ruikt iets in het dagelijks leven wat je bijzonder vindt. Je wilt dat in jouw kunstvorm uitdrukken. Je gaat op zoek naar metaforen die dat raken.
  • Je hebt een concept of een mening of een theoretische gedachte.

Dit zijn voor zover ik het nu kan bedenken 4 manieren waar je door geïnspireerd kan worden. Laat het me weten als ik nog iets ben vergeten!

Stap 2. Maken kunstwerk

Aan de slag! Je gaat je idee vormgeven en in de realiteit neer zetten: tekenen, filmen, naaien, timmeren of ……

Het kan een mooi proces zijn door eerst verbredend te onderzoeken: je probeert bijvoorbeeld verschillende materialen uit. En daar na verdiepend: je kiest 1 materiaal en dat ga je perfectioneren.

Stap 3. Reflectie

Je neemt afstand en je reflecteert op wat je hebt gemaakt. Klopt het met wat je uit wilt drukken? Vindt je het goed genoeg? Wat zien anderen er in?

Stap 4. En weer verder…

Met deze reflecties ga je weer naar stap 1 of 2. Je reageert op wat je hebt gemaakt door weer verder te gaan.

Je zou het kunnen zetten in een CREATIE DRIEHOEK

Creatie driehoek Iris van Valkenhoef

Je volgt de lijnen van de driehoek net zo lang tot je tevreden bent met wat je hebt gemaakt. Weet je wat zo leuk is aan kunst? Dat wat je tijdens je reflecties ontdekt, iets anders mag zijn dan wat je van te voren had bedacht. Je kunt er voor kiezen om een totaal andere richting in te gaan.

Er zijn mensen die in 1x iets briljants maken. Dan sluimert er iets in zo’n hoofd, langzaam ontvouwt het idee zich. En dan, hop, dan maken ze het in één keer! Dat kan, maar mijn advies is om je te laten leiden door het proces van het maken. Omdat technieken en materialen soms zomaar iets doen wat je van te voren niet had bedacht. Dat zijn vaak verrassend leuke dingen. Of je krijgt door het schetsen nieuwe, betere ideeën. Als je gedachten, zintuigen en handen laat samenwerken haal je het meeste uit jezelf. Wat denk jij?