Muurschilderingen, illustraties, kunst en verhalen
Vragen? info@irisvanvalkenhoef.nl of bel 06-24884123

Kunsteducatie

Kunsteducatie

De materialen die ik in de workshops gebruik komen uit de natuur. Zoals leem, mos en kalk. Soms gebruik ik ook pigmenten, het liefst de natuurlijke varianten. Het is mooi om de leerlingen uit  te leggen waar de oorspronkelijke kleuren vandaan komen. De technieken zijn ambachtelijk en stoer, zodat het voor meisjes én jongens leuk is. Het is altijd mogelijk om een workshop aan te passen aan een doelgroep of te koppelen aan een thema.

BLOEMEN SLAAN vanaf 4 jaar

In bloemen en bladeren zitten pigmenten. Tijdens deze workshop gaan de leerlingen de pigmenten uit de bloemen slaan op een zakdoek. Je maakt een compositie op de stof. Het is heel verassend omdat je niet precies weet wat het resultaat gaat worden. Soms komen er uit een paarse bloem groene pigmenten! Iedereen gaat met een zelf ontworpen zakdoek naar huis.

Het is mogelijk om deze workshop te koppelen aan een biologieles.

PAS OP! Deze workshop maakt heel veel lawaai!

Doel
In deze workshop bloemen slaan leer je wat pigmenten zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Je leert ontwerpen en welke bloemen welke kleuren geven.

Duur
1 uur

Kosten   €150,- per klas voor 1 uur

Mosgrafitti

Mos is een fantastisch materiaal, het is één van de oudste nog bestaande planten op de wereld. En je kunt er kunst mee maken! Mosgrafitti is een ‘muurschildering’ waarbij het materiaal mos is. De kinderen gaan mos zoeken in de natuur, het uitsteken en het toepassen voor de grafitti. Het is het leukste als er op school een buitenmuur beschikbaar is waar we het op kunnen maken.

Het ontwerp bestaat uit losse elementen, zoals een vlucht vogels, waarbij ieder zijn eigen onderdeel kan ontwerpen die past in het grote geheel.

Doel

  • Leerlingen kunnen samen een plan maken waar ieder individu een eigen plek in neemt.
  • De leerlingen weten hoe ze een afbeelding van mos kunnen maken en hoe ze het kunnen onderhouden.
  • De leerlingen weten wat een silhouet is, wat een mal is en ze kunnen een mal maken.

Duur
2 uur

Kosten   €200,- per klas 

LEEMSTUCCEN EN LEEMSCHILDEREN vanaf 6 jaar

Leem is een natuurlijk materiaal waar je mee kunt bouwen en stuccen. Er worden zelfs huizen gemaakt van leem. Het is mogelijk om deze workshop te koppelen aan een geschiedenis- of aardrijkskundeles, omdat leem en pigmenten natuurlijke en geografische producten zijn.

Keuze
De leerlingen kunnen op een paneel een individueel werkstuk maken. Òf een samenwerkingsproject aan gaan, waarbij een muur in de school wordt geleemstuct. Het zal het gebouw niet beschadigen. Na een uitleg gaan ze zelf een paneel of een muur stuccen en beschilderen. Het is stoer en inhoudelijk uitdagend om te doen.

Doel
In de leem workshop leer je hoe je een stuclaag kunt aanbrengen. Je leert wat pigmenten zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Je leert ontwerpen, samenwerken en procesmatig werken

Duur
De workshop wordt in 2 dagen gegeven, zodat de gestucte muur eerst kan drogen.
2 uur voor de uitleg en het stuccen van de muur.
2 uur voor voor het schilderen.

Kosten   €350,- per klas voor 4 uur

Frescoschilderen bovenbouw

Een fresco is een muur- of plafondschildering, waarbij de pigmenten direct op de natte kalk worden aangebracht. Het is een ambachtelijke techniek die door vele oude beschavingen gebruikt is. Het is mogelijk om deze workshop te koppelen aan een geschiedenis- of aardrijkskundeles, omdat putkalk en pigmenten natuurlijke en geografische producten zijn.

De leerlingen maken kennis met bekende en onbekende fresco’s. Na een uitleg gaan ze zelf een paneel stuccen en beschilderen. Na een dag drogen kunnen ze het paneel mee naar huis nemen of exposeren. Het is stoer en inhoudelijk uitdagend om te doen.

Doel
In de fresco workshop leer je hoe je een stuclaag kunt aanbrengen en hoe het chemische proces van de frescotechniek werkt. Je leert wat pigmenten zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Je leert ontwerpen en procesmatig werken. Je maakt kennis met historische frescowerken en hoe je de techniek op hedendaagse wijze kunt toepassen.

Duur
1 uur voor kunstbeschouwing en ontwerp, dit kan eventueel door de klasdocent van te voren al worden gedaan.
1 uur voor het stuccen en 1 uur voor het schilderen. Nb. Het stuccen en schilderen moet in 1 keer gebeuren.

Kosten: €325,- per klas voor 3 uur, €300,- per klas voor 2 uur.